Saturday, May 23, 2015

INDUSTRI PENTERNAKAN KAMBING


Aktiviti penternakan kambing telah lama diusahakan oleh penternak di negara kita, perusahaan ini diadakan secara kecil-kecilan, sebagai aktiviti sampingan, mengawal rumpai dan juga sebagai sumber protein haiwan bagi keperluan keluarga. Sifatnya yang suka merayau dan memilih makanan, terutamanya pucuk-pucuk tumbuhan boleh menentukan ianya memperolehi zat makanan yang cukup. Industri ternakan kambing dapat menyumbang bekalan daging kambing/berbiri antara 12-15% bagi keperluan Negara. Lebih dari 95% kambing yang dipelihara adalah bagi tujuan pengeluaran daging, sementara bakinya adalah untuk pengeluaran susu.

Dasar Pertanian Negara ke-3 (DPN 3) telah menitikberatkan pengeluaran bahan makanan dari sumber tempatan dan ini termasuklah pengeluaran komoditi daging kambing. Jabatan mendapati hasil pengamatan dan penelitian beberapa projek tertentu di lapangan, bidang usaha pengeluaran kambing boleh digerakkan dan diberikan penekanan semula iaitu sesuai dangan potensinya pada masa hadapan.

Walaupan kambing telah lama dipelihara oleh penternak di negara kita, perusahaan ini dikendalikan secara kecil-kecilan sama ada sebagai aktiviti sampingan, mengawal rumpai, hobi dan sebagai sumber protein haiwan bagi keperluan keluarga.Permintaan bagi daging kambing pada tahun 2010 diunjurkan sebanyak 21.30 tan metrik sedangkan pengeluaran hanyalah di tahap 2.18 tan metrik sahaja. Kadar sara diri bagi daging kambing pada tahun 2010 berada pada tahap 10.23% sahaja. Ini menjanjikan ruang dan peluang yang besar kepada semua penternak untuk menceburi bidang ini.
  • Kambing Kacang (Katjang)
  • Kambing Jamnapari
  • Kambing Anglo Nubian
  • Kambing Boer
  • Kambing Toggenburg

Kambing Kacang (Katjang)

Ciri - ciri:
  • Berasal daripada Malaysia dan  Indonesia
  • Mempunyai badan kecil dan pendek
  • Mempunyai tanduk yang terarah ke atas dan ke belakang
  • Menegakkan telinga, janggut pada jantan tetapi jarang pada betina
  • Leher pendek dan bahagian belakang lebih tinggi dari bahu, purata ketinggian ialah 50-60 cm
  • Berkulit nipis, berkulit kasar dan hitam dan kadang-kadang bertompok putih di kaki atau badan
  • Kelahiran kembar
  • Pengeluaran susu purata 0.3 kg sehari dalam masa 3 bulan pertama dan 0.2 kg dalam masa 4-6 bulan
 Berat Lahir Berat Dewasa
Jantan 1.6 kg Jantan 20 - 25 kg
Betina 1.8 kg Betina 25 - 30


Kambing Jamnapari
Kambing Jamnapari

Asal
Baka ini berasal dari sempadan India dan Pakistan. Ianya hasil kacukan kambing betina dari kawasan Alwar di Rajastan dengan kambing jantan Jamnapari.
Ciri - Ciri:
• Mempunyai rangka badan yang agak tinggi dan besar
• Mempunyai hidung yang sangat cembung (parrot-like apperance)
• Berbagai variasi warna bulu tetapi yang biasa ialah hitam dan putih dengan tompokan kecil
• Berwarna agak gelap pada bahagian kepala dan leher
• Telinga yang panjang dan melampai ke bawah
• Mempunyai bulu yang lebat di bahagian punggung (feathers)
• Dwiguna (daging dan susu)
• Tahap kesuburan yang tinggi
• Tahan lasak
• Daya tahan penyakit yang tinggi

Berat LahirBerat Dewasa
Jantan 3 - 4 kgJantan 68 - 91 kg
Betina 3 - 4 kgBetina 36 - 63 kg

Umur MatangJantan Betina Nisbah
Jantan : 9 bulan1 Jantan : 20 – 30 betina
Betina : 18 bulan

Tempoh Bunting
149 hari – 155 hari

Kambing Anglo Nubian

Asal
Baka ini berasal dari England. Ianya hasil kacukan kambing betina Old English Milch Goat dengan kambing jantan Zariby dan Nubian.

Ciri - Ciri:
  • Mempunyai rangka badan yang agak besar
  • Mempunyai telinga yang panjang dan hidung cembung (Roman Nosed)
  • Mempunyai bulu badan yang pendek dengan berbagai variasi warna tetapi yang biasa ialah coklat kemerahan dengan campuran warna hitam dan putih
  • Mempunyai kaki yang panjang dan purata ketinggian badannya 80sm
  • Dwiguna (daging dan susu) dengan penghasilan susu sehingga 2 liter sehari
  • Tahap kesuburan yang tinggi
  • Tahan lasak
  • Daya tahan penyakit yang tinggi
Berat LahirBerat Dewasa
Jantan : 3.5 kg (8 Ib)Jantan : 70 – 85 kg (154 – 190 Ib)
Betina : 3.9 kg (9 Ib)Betina : 55 – 70 kg (120 – 154 Ib)

Umur MatangJantan Betina Nisbah
Jantan : 9 bulan1 Jantan : 20 – 30 betina
Betina : 18 bulan

Tempoh Bunting
149 hari – 155 hari


Kambing Boer 

Asal
Baka ini berasal dari sempadan Afrika Selatan. Mula berada di Malaysia sekitar tahun 2006.

Ciri - Ciri:
  • Baka tulen mempunyai badan yang bewarna putih dan kepala coklat
  • Telinga yang agak panjang
  • Jinak
  • Tumbesaran yang cepat
  • Daya keibuan yang tinggi dibandingkan dengan baka-baka kambing yang lain
  • Tahap kesuburan yang tinggi
  • Tahan lasak
  • Daya tahan penyakit yang tinggi
  • Sesuai dengan cuaca panas dan kering

Berat BadanUmur Matang
Jantan : 110 – 135 kg (240 – 300 Ib)Jantan : 9 bulan
Betina : 90 – 100 kg (200 – 220 Ib)Betina : 18 bulan

Jantan Betina NisbahTempoh Bunting
1 Jantan : 20 – 30 betina149 hari – 155 hari

Kambing Tuggenburg

Asal
Baka ini berasal dari sempadan Toggenburg Valley, Switzerland.

Ciri - Ciri:
  • Mempunyai rangka badan yang sederhana
  • Mempunyai bulu badan yang pendek berwarna coklat pada keseluruhan badan dengan warna putih pada bahagian tertentu seperti muka dan kaki
  • Ianya antara baka kambing susu yang terkecil di dunia
  • Sangat sesuai dijadikan haiwan peliharaan kerana sifatnya yang tenang

Berat BadanUmur Matang
Jantan : 45 – 60 kg (100 – 130 Ib)Jantan : 9 bulan
Betina : 40 – 50 kg (90 – 110 Ib)Betina : 18 bulan

Jantan Betina NisbahTempoh Bunting
1 Jantan : 20 – 30 betina149 hari – 155 hari

Umur MatangJantan Betina Nisbah
Jantan : 9 bulan1 Jantan : 20 – 30 betina
Betina : 18 bulan


(Sumber dari laman Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani)

No comments:

Post a Comment