Saturday, June 20, 2015

PROTEIN DAGING KAMBING...


Bagi melengkapi diet harian, setiap sajian kita perlu mengandungi sumber karbohidrat,protein, dan fiber. Daging kambing adalah satu contoh sumber protein yang tinggi. Namun, sesetengah individu silap dengan menjauhkan diri dari mengambil daging kambing, bahkan ada yang tidak mahu menyentuhnya sama sekali kerana takut akan kandungan kolestrol, begitu katanya.

Tahukah anda bahawa daging kambing sangat berkhasiat? 

Daging kambing diperkaya dengan zat protein yang tinggi. Daripada ujian analisis makanan, setiap 100 gram daging kambing panggang mengandung 143 kalori. Jumlah kalori tersebut lebih rendah dari daging lembu dengan 179 kalori,  ayam 162 kalori. Jika dilihat dari kandungan lemak, daging kambing mengandungi 2.6 gram dan daging sapi 7.9 gram. Berdasarkan diet 2000 kalori, pengambilan daging kambing hanya memenuhi empat persen keperluan lemak. Demikian menunjukkan bahawa menu daging kambing panggang amat sesuai bagi mereka yang sedang berdiet.

Fakta Pemakanan Daging Kambing


Dari sukatan 100 gram, daging kambing membekalkan tenaga 143 kkal, protein 27 gram, kolesterol 75 mg, zat besi 2 mg, zinc 5.21 mg, dan lemak tepu 0.79 mg. Sementara daging lembu mengandungi tenaga 204 kkal, protein 28.3 gram, kolesterol 84 mg, zat besi 3.58 mg, zink 5.59 mg, dan lemak tepu 6.8 mg. Fakta ini menunjukkan bahawa kolesterol dalam daging kambing sebenarnya lebih rendah dari daging lembu.

Selain zat besi, daging kambing mengandungi choline, selenium, dan vitamin B. Kehadiran vitamin B berperanan penting untuk membakar lemak, sementara selenium dan choline mampu mencegah kanser.

Walaupun dari segi lemak dan kolesterol daging kambing lebih rendah, tetapi protein dari daging lembu jauh lebih tinggi. Kandungan protein diperlukan untuk memperbaiki dan membentuk otot dan produksi antiobodi yang melindungi tubuh dari infeksi.

Kandungan zat besi dalam kedua jenis daging ini membantu pembentukan hemoglobin yang menghantarkan oksigen ke beberapa bahagian tubuh. Zink membantu formasi jaringan tubuh dan metabolisme, selenium boleh menguraikan lemak dalam tubuh.

Secara kesimpulannya, pengambilan daging kambing dalam diet harian adalah sangat baik. Namun, jangan mengambil daging kambing secara berlebihan..

#Sekiranya pembaca berminat untuk bertanya atau ingin mendapatkan daging kambing, boleh terus hubungi di talian 011-28945330/ 019-9025960





No comments:

Post a Comment