Setiap
makanan yang kita makan pasti mengandungi nutrisi yang sangat diperlukan oleh
tubuh. Makanan juga memiliki kandungan nutrisi yang berbeza-beza. Ada yang
mengandungi karbohidrat tinggi, protein tinggi, atau lemak tinggi.
Sumber protein |
Badan
kita memerlukan protein untuk membina dan memperbaiki tisu otot,menghasilkan
enzim dan hormon penting dan menyokong sistem imunisasi badan. Keperluan
protein harian bergantung kepada umur, saiz, tahap kecergasan dan gaya hidup.
Secara umumnya, lelaki yang besar (200lb), aktif secara fizikal, seharusnya
mengambil di antara 100g hingga 200g setiap hari. Sementara wanita yang kecil
(200lb) dan aktif secara fizikal, seharusnya mengambil antara 50g hingga 100g
setiap hari. Berikut perbezaan kandungan protein pada daging dan ikan :
Protein
pada Daging
Secara umum jenis daging terbahagi kepada 2 iaitu Daging Merah dan
Daging Putih. Daging merah adalah jenis daging yang berwarna merah sebelum
dimasak, misalnya daging lembu, kambing dan kerbau. Sedangkan daging putih
ialah daging yang berwarna putih sebelum dimasak contohnya daging unggas contohnya
ayam, itik, dan angsa. Protein yang terdapat pada daging merah atau daging
putih termasuk protein yang tinggi.
Kandungan proteinnya sekitar 20- 24 gram per 100 gram daging.
Protein pada daging lebih mudah dicerna oleh tubuh dibandingkan protein
yang berasal dari tumbuhan. Daging juga memberikan asid amino esensial yang
lengkap dan seimbang. Selain itu, daging juga mengandung nutrisi lainnya
seperti mikro nutrien, omega-3, vitamin B, Vitamin D, zat besi, zinc dan selenium.
Daging merah memang sering dikaitkan dengan penyakit seperti stroke, jantung
kerana kolesterol yang tinggi di dalamnya.
Sumber daging putih |
Sumber daging merah |
Protein pada Ikan
Protein yang terdapat pada ikan juga sangat tinggi. Protein pada
ikan tersusun atas asid amino esensial yang lengkap dan mudah dicerna dibanding
protein dari sumber haiwan. Protein merupakan sumber nutrisi yang sangat
penting untuk pertumbuhan. Dalam 100 gram ikan terkandung sekitar 16-27 gram
protein.
Ikan diperkaya dengan Omega-3 |
Kandungan protein ini jelas sangat tinggi jika dibandingkan dengan
protein pada haiwan. Protein dalam ikan juga memiliki daya cerna yang lebih
baik dan nilai biologis yang baik. Sedangkan kandungan lemaknya berbeza dari
lemak yang ditemukan dalam daging lembu atau daging ayam.
Biasanya
seseorang individu membatasi pengambilan makanan bersumberkan daripada daging
kerana khuatir mengandungi kolesterol yang tinggi.
Namun
pada ikan, lemak yang terkandung di dalamnya ialah lemak yang biasa disebut
omega-3. Lemak yang terkandung dalam ikan berbentuk cairan sehingga biasa
disebut dengan minyak ikan.
Lemak
pada ikan mengandungi DHA yang berperanan penting dalam susunan jaringan otak
sehingga diperlukan untuk pertumbuhan otak bayi. DHA hanya ada di dalam ASI dan
ikan. Jika diperhatikan, banyak sekali produk susu atau makanan anak-anak yang
menmpromosikan kandungan DHA sebagai salah satu cara untukmeningkatkan nilai
jualan agar memiliki kualiti sehebat ASI.Omega-3 dalam ikan membantu
mengurangkan risiko serangan jantung, penyakit jantung dan hipertensi.Asid
lemak akan diubah menjadi HDL (kolesterol baik) sehingga menurunkan risiko
penyempitan pembuluh darah di jantung.
No comments:
Post a Comment