Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi.
Tetapi hakikat sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada
kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi
kambing.
Aktiviti memotong daging |
Pengurai Kolestrol Tepu
Salah satu bahan yang terdapat dalam
darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi dan obesiti ialah
kolestrol daripada sumber seperti berikut;
- Kolestrol
daripada minyak tumbuhan seperti minyak sawit, minyak bunga matahari,
minyak soya, minyak jagung dan sebagainya (kecuali minyak zaitun).
- Kolestrol
daging lembu dan ayam.
- Kolestrol
tepu daripada makanan laut (kecuali ikan) iaitu sotong, udang, ketam,
kerang, siput.
- Kolestrol
tepu daripada organ dalaman haiwan seperti hati, limpa, perut, usus, dan
organ-organ lain seperti telinga, lidah, mata, dan sebagainya.
- Ikatan
kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh kolestrol
tumbuhan seperti keropok lekor, tauhu goreng, taugeh goreng, telur goreng
(bahagian kuning telurnya) dan sebagainya.
- Ikatan
kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh sodium (garam
pengawet) seperti daging burger atau daging di restoran makanan segera.
- Ikatan
kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti Vitamin C seperti
daging yang diperah limau atau mengambil herba chitosan (herba slimming)
atau kuah laksa yang diperah limau atau amalan meminum jus oren setelah
mengambil makanan tinggi protein.
- Ikatan
kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti karbon seperti ikan
bakar, sate atau daging panggang.
Daging
kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecuali daripada
membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan seperti yang
dinyatakan di atas.
Ikatan
kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalam darah, tetapi
Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan
hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan
hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam
badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan ia hanya boleh diurai
dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin
C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akan mengakibatkan
pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah.
Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyak dalam darah akan
mengakibatkan masalah jantung.
Sodium
(sejenis garam) yang digunakan untuk mengawet daging serta untuk menyedapkan
rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini
digunakan untuk membuat daging burger. Selain itu memakan makanan yang tinggi
protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti Mono Sodium Glutamat
(MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik
ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia akan menyebabkan strok.
No comments:
Post a Comment